Bosanski Barak

NASLOVNICA | HISTORIJAT | STANDARD | GALERIJA | UZGAJIVAČNICE | KLUBOVI | IZLOŽBE | VIDEO | VIJESTI | OGLASI | KONTAKT

 

Okrugli sto
11.03.2009. | Almir Šabanović-Gemy

KINOLOŠKA ASOCIJACIJA – UNIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
BOSANSKI KINOLOŠKI SAVEZ
KINOLOŠKI KLUB "TORNJAK" TRAVNIK

UNAPREĐENJE UZGOJA AUTOHTONIH PASMINA PASA U BOSNI I HERCEGOVINI
- BOSANSKI OŠTRODLAKI GONIČ " BARAK "
- BOSANSKOHERCEGOVAČKI – HRVATSKI PASTIRSKI PAS "TORNJAK"

TRAVNIK 11. 03. 2009. GODINE, SALA OPĆINE TRAVNIK U 18 SATI

Planska selekcija uzgoja ova naša dva dragulja započela je u zadnjih nekoliko desetljeća, bez obzira na njihovu prisutnost na prostorima u Bosni i Hercegovini stoljećima. Bosanski oštrodlaki gonič " BARAK " je priznat 15.01. 1973 god. a Bosanskohercegovački-Hrvatski pastirski pas "TORNJAK" 16.05. 2007 god., kao uslovno priznata pasmina od strane FCI- Međunarodne kinološke federacije. Ovim priznanjem Bosna i Hercegovina je prihvatila obavezu planskog uzgoja i očuvanja ovih pasmina, kao autohtonih pasmina pasa Bosne i Hercegovine.

Jedan od vodećih klubova u očuvanju naših autohtonih pasmina Kinološki klub " TORNJAK " iz Travnika u saradnji sa " BOSANSKIM KINOLOŠKIM SAVEZOM " organizovao je okrugli sto na temu "UNAPREĐENJE UZGOJA AUTOHTONIH PASMINA PASA BOSNE I HERCEGOVINE" sa prijedlozima tema:

- prijedlog Pravilnika o uzgojnim vrijednostima autohtonih pasmina pasa
- prijedlog izmjena cjenovnika usluga BKS
- prijedlog povjerenika za autohtone pasmine
- prijedlog organizovanja završetka kinološke sezone i izbor najuspješnijeg izlaganog psa autohtone pasmine

Sastanku su se odazvali svi relavantni klubovi koji se bave radom na očuvanju naših autohtonih pasmina, a to su: pored KK "TORNJAK" iz Travnika, KK "BARAK" iz Viteza, KK "TORNJAK" Tuzla i KD "TRAVNIK 72"

Moderator i voditelj okruglog stola bio je Almir Šabanović, vlasnik "PRVE ODGAJIVAČNICE AUTOHTONIH PASMINA PASA TORNJAKA I BARAKA" u BiH, a uvodničari su bili Predsjednik "BOSANSKOG KINOLOŠKOG SAVEZA" gdin. Alija Nukica i Generalni sekretar BKS-a gdin. Refet Hadžić. Poslije pozdravnih rijeći od domaćina KK "TORNJAK" iz Travnika i obraćanja Predsjednika gdin-a Slobodana Ličanina zvanično je započela radna atmosvera, koja je trajala puna tri sata. Ovo je prvi put da su odgajivači, sudije i čelnici saveza korektno i iscrpno donosili konkretne prijedloge, a sve u korist našeg BARAKA I TORNJAKA. Prvo su date informacije o trenutnom statusu BiH kinologije u FCI. Naime, BiH kinologija je trenutno marginizirana od strane FCI sve dok se ne razriješe međusobni odnosi saveza u BiH oko krovnog saveza u BiH. Generalni sekretar BKS-a je predočio učesnicima okruglog stola dokument u kojem je potvrđeno da je KINOLOŠKA ASOCIJACIJA-UNIJA U BOSNI I HERCEGOVINI uredno registrovana u Ministarstvu pravde BiH gdje je došao dopis od FCI-a da će se razmatrati u julu 2009 god. ponovno primanje u FCI.

Nakon uvoda o prijedlozima tema, započela je žučna, transparetna i konstruktivna rasprava po prijedlozima tema. Predloženo je da se Pravilnik o uzgoju striktno prilagodi Pravilniku FCI i da je došlo vrijeme da se pored evidentnog kvantiteta količine autohtonih pasa napokon rigorozno radi na kvalitetu po ugledu na sve priznate pasmine pasa u FCI-u. Zatim, od BKS-s traženo je da još više podrži rad odgajivača i klubova sa određenim ustupcima i smanjenjem cijena , radi omogučavanja ozbiljnog rada na pasminama, shodno recesiji koja pogađa i našu zemlju.

Predloženi su i povjerenici, način kako nagraditi najuspješnijeg izlaganog psa za tekuću godinu. Takođe je predloženo da svaki klub sve prijedloge obrazloži i kao svoj stav pošalje u pisanoj formi Upravnom odboru BKS-a. Upravni odbor bi dao konačne smjernice a potvrdila bi ih i skupština "BOSANSKOG KINOLOŠKOG SAVEZA". Ovo je prvi put da su odgajivači, sudije i čelnici saveza zajedno sjeli za sto i odlučno raspravljali o sudbini naših autohtonih pasmina pasa BARAKA i TORNJAKA. Kinološki klub "TORNJAK" iz Travnika je opravdao ukazano povjerenje dobrog domaćina, a grad Travnik, pored postavljanja skulpture, stvaranja pjesme "TORNJAKU" i podrške 11. tradicionalnih specijalki za "TORNJAKE" na Vlašiću opravdao epitet jednog od rijetkih gradova u BiH, koji svesrdno podržava rad udruženja i klubova koji se brinu za opstanak naših autohtonih pasmina.


Moderator-voditelj okruglog stola

Almir Šabanović-Gemy