Bosanski Barak

NASLOVNICA | HISTORIJAT | STANDARD | GALERIJA | UZGAJIVAČNICE | KLUBOVI | IZLOŽBE | VIDEO | VIJESTI | OGLASI | KONTAKT

 

Konstitucija, raspored, dužina i kvalitet dlake baraka

Glava baraka je duga, lobanjski dio je nešto duži od ličnog dijela (nosnika) neznatno, sa primjetnom kosti potiljka, između ušiju zaobljena (ne i kupolasta) očni lukovi naglašeni a čeoni dio suh. Nosnik dug i dubok, prema vrhu se blago sužava, nos širok i nesmije da strši. Zubalo dobro postavljeno, makazastog (škarastog) ugriza. Zubi, snažni i zdravi. Klještaso zubalo je po standardu dozvoljeno ali se ne preferira i kažnjava (kod ocjene) kao lakša mana. Oči su bademaste, dobrog pigmenta, zatvorenih očnih kapaka, nešto dublje u očnim dupljama (usljed naglašenih očnih lukova i obrva) otvorenog i ozbiljnog pogleda.

Pigment svih vidljivih sluzokoža i zubnog mesa što je mougće tamniji.
Dlaka na lubanjskom dijelu nešto mekša i duga oko 4-5 cm. Nepoželjna je čubasta i preduga. Obrve naglašene, tvrđe i oštrije od dlake na lobanji. Ne smiju zaklanjati slobodan pogled. Dlaka na nosniku je gornjim dijelom kraća (ali primjetno duža u odnosu na kratklodlake psi) i u kontinuitetu duža ka rubovima gdje tvori bujnije brkove. Ispod očiju je primjetan "kontra" rast dlake koji je karakterističan i primjetan ali ne smije ometati slobodan pogled. Dužina dlake na brkovima je 4-5 cm a dlaka je oštra i tvrda, gusta i bujna.

Uši baraka su usađene u ravni (zamišljene linije s vrha nosnika koja ide unutrašnjim uglom oka i duž lobanje) posmatrano iz profila ili neznatno više. Nepoželjno je da su uši usašene niže što kao i uvijeno uho što nije karakteristika za pasminu. Nešto mesnatije, ravne i pri vrhu se sužavaju, zaokružene. Dužina ne treba da prelazi donju liniju vrata (max. duge uši) i da bez natezanja prekrivaju očne duplje (dovoljno duge uši) 12 cm do 16 cm mjereno od korijena do vrha uha a zavisno od uzrasta i pola. Priljubljene uz glavu. korijen ušiju treba da je takav da uši niti prednjim niti zadnjim rubom nisu stršeće (položaj ušiju indijskog slona). Treba da odaju utisak srazmjere sa glavom i upotpunjuju plemenit oblik glave. Odlakanost: uši trebaju na cijeloj površini biti gusto odlakane kraćom dlakom nego na ostalim površinama tijela u prosjeku 2,5 do 3 cm dugom dlakom. Rubovi ušiju odlakani značajno i vrh ušiju završava nešto naglašenijom "čupicom". Moguće je da usljed promjene zimske dlake uši budu privremeno nešto oskudnije odlakane ali nikada uši nesmiju biti odlakane dlakom kao kratkodlaki psi. Dlaka na ušima je srednje tvrdoće.

Donja vilica nije plitka i dlaka tvori bradu dužine dlake oko 5 cm. Brada treba da je očigledno primjetna. Vrat: snažan nešto koso nasašen, odgovarajuće dužine i dobro odlakan dlakom od 5-6 cm. Dlaka tvrda i oštrija naročito na gornjem dijelu vrata.

Greben: srednje izražen i primjetan. Dlaka na grebenu očigledno deblja, tvrđa i oštrija moguće nešto rastresitija i blago razdjeljena (malo primjetno) usljed pokretljivosti plećki. Prisustvo poddlake je obavezno a naročito zimi. Leša ravna, čvrsta i snažna, niti sedlasta niti šarenasta a sapi blago kose skladne dužine sa nastavkom repa koji je blago sabljast. Dlaka duž leđa i rebranih lukova tvrda sa podlakom, poželjno je da je polegla ili blago stršeća. Nepoželjna ućebana, kovrđava, uvrnuta, uspravna ili dlaka u pramenovima, preduga i mekana dlaka. Najbolja dužina oko 6 cm.

Rebrani luk: niti bačvast niti pljosnat. Blago i skladno zasvođena rebra.
Rep: dug do skočnog zgloba (tolerisati 1 cm duži ili kraći). Rep treba da je u osi leđa, da nije povijen na stranu ili srpast, zarolan, uspravno nošen. U uzbuđenju barak ga može nositi ravno ili nešto iznad nivoa leđa. Bogato je odlakan. Od korijena repa dlaka je duža i postepeno se skraćuje ka vrhu što ostavlja dobar utisak pri posmatranju. Dlaka na repu pokrovana tvrda oštra sa bujnom poddlakom i odlakanost je na gornjoj strani 5-6 cm a sa donje strane nešto duža. Ipak rep treba biti skladno odlakan bez znatno dugih pramenova dlake.

Prsa: vidna predprsa i dubok grudni koš do laktova ili nešto dublji. Dubina grudnog koša je oko 50% visine psa. Dlaka na prsima oko 6 cm duga, nešto mekša u odnosu na greben i leđa ali bujna, duž grudne kosti i trbuha bez ogoljenih površina.

Kosti nogu su snažne i skladne, nisu preteške ni nježne. Laktovi dobrog položaja i nikada stršeći, dobro vezani. Položaj nadlaktice i plećke zaklapa ugao oko 90 stepeni. Plećka i nadlaktica odgovarajuće dužine. Podlaktica okomita, šaplje malo primjetno a došaplje pod uglom oko 10 stepeni. Šape bolje mačije nego kašikaste, prikupljenih prstiju, dubokih jastučića. Jastučići crnog pigmenta a nokti crni do smeđe obojeni.

Dlaka na nogama je karakterističn za oštrodlake pse ipak ne preduga. Dužine oko 4-5 cm sa zastavicama oko 5-6 cm. Dlaka na šapama ne treba da bude duža od 3 cm i oblik šape i prstiju treba da bude očigledno primjetan a ne sa predugom i prebujnom dlakom skrivene. Širina prsa je umjerena što ostavlja utisak dobrog fronta a noge su ravne (bez x.o. ili francuskog stava gledan sprijeda, ili poturenog ili klecavog posmatrano sa strane). Položaj uglova i vezanost treba da omoguće dobar iskorak psa u kretanju. Zadnje noge: dobrih uglova tako da posmatran sa strane su kukovi nešto niži od visine grebena (ili bar iste visine). Butine dobro mišićave i butna kost dobre dužine. Koljeni zglob ne smije da strši. Skočni zglob je snažan dobre visine a šape mačije dobrog oblika odlakane kao i prednje. Dlaka na butinama tvori gaće što je primjetno ali dlaka ne treba da bude duga da su gaće prebujne i sa umršenom dlakom. Dužina dlake oko 6 cm, postepeno se skraćuje duž butine ka skočnom zglobu. Položaj nogu je pravilan (kao prednje noge) takođe i dobrog položaja što omogućuje dobar potisak. Hod ne smije biti uzak ili širok i noge su u istoj ravni s prednjim nogama. Kretanje treba da je izdašno i da leđa u kretanju miruju bez lelujanja ustranu ili gore-dolje.

Kretanje posmatrano sa strane: izdašan iskorak naimjeničnog kretanja nogu (bez ravanisanja) i tako da se zadnja šapa spušta ispred prednje ili bar u isti "trag".

Dlaka duž trupa je poželjna polegla do blago stršeća i da ostavlja dobar utisak dobrog rasporeda i tvrdoće oštrodlakog psa. Preduga dlaka praktično i ne može imati tvrdoću koja se očekuje i koja treba da zadovolji sve vremenske prilike i neprilike lova što se zahtijeva od jednog radnog psa goniča.

Mjerenja dlake na preko 100 jedinki naporima najužeg kruga uzgajivača KK Barak i posmatranja pasa u radu u svim uslovima su dala praktičnu sliku poželjnog oblika kvalitete i rasporeda dlake na baraku kojoj treba težiti i koja treba da bude zadani cilj uzgajivačima kod odlučivanja izbora partnera za reprodukciju. Oscilacije u mogućoj dužini dlake od 1 do 1,5 cm. U dužinu takođe mogu udovoljiti kriterije ljubitelja nešto duže dlake ali koja se ipak može smatrati dobrom za kriterije rada psa u različitim vremenskim uslovima ali i različitim podnebljima u kojima je praktično barak pomagač u lovu. Idealna dužina, raspored i kvalitet mogu zadovoljiti sve uslove od npr. prosječno toplije Makedonije do oštrih zima srednje Bosne i drugih sličnih podneblja. A sama gustina podlake i bujnost će se prilagoditi uslovima koje diktira okolica, a organizam životinje svojim genetskim osobinama omogućiti kako samom organizmu najbolje odgovara. Naravno i jako dobra konstitucija je garancija izdržljivosti i uslov ustrajnosti u radu u različitim uslovima u konfiguracije terena i podloge bilo da se radi o ledenom snijegu ili kamenitom podneblju od pogodnih za rad do ekstremnih uslova što lov sam po sebi zahtijeva svojom nepredvidljivošću.

Zablude kako "lijep pas" i ne mora biti da bi bio radni demantuje uvijek poželjno dobra i skladna konstitucija što je neprikosnoveni preduslov izdržljivog i ustrajnog radnog psa.

 

Vođa uzgoja za barake, kinološki sudija I-X FCI Redžo Haskić

REDŽO HASKIĆ
- Konstitucija, raspored, dužina i kvalitet dlake baraka
- Način nasljeđivanja dlačnog pokrivača
- Intezitet izraženosti boje kod baraka u procesu starenja